Stravovanie
Prijímateľom umiestneným v DD a DSS Tisovec je poskytované celodenné stravovanie v zmysle platných predpisov, v súlade so zásadami zdravej výživy s prihliadnutím na vek a zdravotný stav v rozsahu :
– raňajky s desiatou
– obed
– olovrant
– večera pri racionálnej strave a pri diabetickej strave je zvýšená stravná jednotka o druhú večeru.
Jedálny lístok je zostavovaný a prispôsobovaný požiadavkám a diétam našich obyvateľov. Všetky podávané jedlá sú pripravované z kvalitných surovín. Dbáme na pestrosť a zloženie stravy, pretože výživová hodnota, obsah minerálov a vitamínov sú dôležitými predpokladmi pre pohodu, zdravie a vitálnosť obyvateľov.
Pre mobilných prijímateľov sociálnej služby je strava podávaná v jedálňach zariadenia, pre imobilných na izbách. Ak to zdravotný stav obyvateľa vyžaduje, stravu podávame v upravenej forme (krájaná na kocky, mletá, mixovaná), v prípade potreby opatrovateľky obyvateľom pomáhajú pri podávaní stravy resp. ich kŕmia
Stravovanie považujeme za dôležitú súčasť kultúry, preto kladieme dôraz na prostredie jedálne, potrebnú pohodu a kľud so snahou rešpektovať individuálne nároky našich obyvateľov. Stravovacie služby spĺňajú hygienické požiadavky na priestorové usporiadanie, vybavenie, vnútorné členenie a prevádzku.
Podľa predpísaných diét poskytujeme dva druhy stravy: racionálnu a diabetickú.
Stravovací úsek zabezpečuje :
– nákup potravín, bežné a hygienické skladovanie potravín
– vypracovanie časového a vecného harmonogramu spotreby v nadväznosti na skladbu jedál podľa jedálneho lístka a spotrebných noriem
– komplexnú prípravu jedál
– výdaj stravy pre prijímateľov sociálnej služby, pre zamestnancov zariadenia a pre širokú verejnosť
– dodržiavanie nákladných hygienických princípov od príjmu surovín až po výdaj pokrmov v súlade s plánom HACCP
– dodržiavanie hygieny a čistoty všetkých priestorov stravovacej prevádzky (sklady, kuchyňa, jedáleň) dodržiavanie predpisov BOZP a PO
Pri stanovení výšky úhrad vychádzame zo zákona o sociálnych službách 448/2008 a zo Všeobecne záväzného nariadenia BBSK č. 20/2012, ktorým sú upravené podmienky poskytovania sociálnych služieb a platenia úhrad klientov za poskytnuté sociálne služby v ZSS v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti.
Úhrady za stravovanie :
Výška stravnej jednotky je zložená pri racionálnej strave z ceny potravín zvýšená o 15% režijných nákladov a výška stravnej jednotky pri diabetickom stravovaní je zložená z ceny potravín zvýšená o 15% a pripočítané 15% režijné náklady
– racionálna strava 2,50 eur/deň
réžia 15% 0,38 eur/deň
– diabetická strava 2,85 eur/deň
réžia 15% 0,43 eur/deň