Hoci mnoho ľudí považuje za najkrajšie a najvýznamnejšie sviatky v roku tie vianočné, z kresťanského hľadiska sú nimi sviatky jari – Veľká noc. Veľký piatok je potom považovaný za sviatok vôbec najväčší a najdôležitejší, hoci je v našom kalendári zanedbávaný. K Veľkej noci sa spája množstvo tradícií. Najmä mužské pokolenie sa teší na šibačku, ako možnosť beztrestného “výprasku” dievčat a žien a gazdinky sa predháňajú, ktorá nachystá chutnejšie pohostenie pre šibačov a keď sa k tomu všetkému pridá krásne jarné počasie, vôňa kvitnúcich stromov a kvetov, čo chcieť viac?
Medzi tradičné veľkonočné pokrmy patrí dozaista veľkonočná plnka, vajce na sto spôsobov, veľkonočný mazanec, pričom ale hlavným symbolom Veľkej noci je dozaista veľkonočný baránok, bez ktorého si oslavy sviatku jari nevieme predstaviť ani u nás v našom domove.
Práca našich šikovných gazdiniek im išla skutočne od ruky. Cesto sa vydarilo a počas pečenia sme s napätím očakávali výsledok našej usilovnej práce. A ten stál určite za to! Baranček sa hrdo vyníma v našom zariadení a poteší oko každého z nás…či potešil aj naše chuťové bunky zhodnotiť nevieme, lebo aj napriek pokušeniu, odolali sme a baranček zostal v plnej kráse.