Niekedy to bola neznáma lúka v lokalite Biele Vody, dnes ju navštívia desiatky až stovky ľudí denne. Nájdete tam totiž maškrtné sysle, ktoré sú už také krotké a zvyknuté na ľudí, že si jabĺčka, piškótky či suchý chlieb zoberú rovno aj z dlane.

Ako sme sa dočítali, sysle sa vrátili na Muránsku planinu pred 18 rokmi, keď ich stovky pochytali na letisku v Košiciach a preniesli. V roku 2003 sa však prestali na lúkach pásť kravy a z 500 sysľov ostalo len 50. Záchrana prišla pred 7 rokmi a dnes už počet týchto roztomilých hlodavcov prekročil tisícku. Možno konštatovať, že taký počet sysľov na meter štvorcový, ako na Muránskej planine, nenájdete nikde inde na Slovensku.

Preto sme sa rozhodli, že s našimi obyvateľmi objavíme čaro Muránskej planiny a sysľov nakŕmime aj my. Nabalení mrkvou, jablkami a suchým chlebom naše kroky smerujú na lúku, kde už z diaľky vidíme pobehujúcich drobných hlodavcov. O tom, že sa skutočne neboja ľudí sme sa presvedčili okamžite. Veselo si zobkajú z našich rúk, poskakujú okolo nás a všade navôkol počuť veselý smiech a radosť nielen detí ale aj dospelých. V tejto chvíli zabúdajú aj naši seniori na svoje choroby, starosti a boliestky. Stúpajúce slnko a zvyšujúce teploty nás pomaly nútia opustiť tento malý zázrak prírody. Cestou späť sa ochladíme posedením na Šťavici, aby sme sa spokojní vrátili späť do nášho Domova. Kde síce lúku plnú sysľov nemáme, ale radosť a šťastie si odovzdávame navzájom. Optimistický pohľad na život v starobe našim seniorom skutočne nechýba a my sme radi, že k tomu môžeme aj takýmito výletmi prispieť.